Nej til rigmands ghettoer

Af Mette Reissmann den 15. marts 2015

MetteReissmann_aug14_577Studerende, singler, pensionister og børnefamilier med små og almindelige indkomster. Vores større byer skal være til at kunne bosætte sig i for alle – uanset tykkelsen af ens pengepung. Derfor er det godt, at kommunerne har fået et nyt værktøj til at skabe mere blandede boligområder. Folketinget vedtog for et par uger siden en lille ændring af planloven med en stor konsekvens for den fremtidige byudvikling.

Det er naivt at tro, at en blandet boligsammensætning kommer af sig selv. Det gør den ikke. Der skal bevidst planlægning til. Uden de nødvendige rammer, vil der blive opført relativt dyre ejerboliger i de større byer. Vi oplever en kraftig prisstigning på boliger i øjeblikket i København, og hvis ikke vi passer på, kan byen end som New York, London og Stockholm City, hvor kun meget velhavende mennesker har råd til at bo. Det København vi kender skal ikke ende som en rigmands ghetto.

Noget af det fantastiske ved at bo i byen er, at vi lever sammen side om side med mennesker, der er forskellige fra os selv. Det skal vi værne om. Og det kræver, at vi giver plads til forskellige måder at bo på. For at sikre det, har vi åbnet op for, at kommunalbestyrelserne i de større byer fremover kan stille krav om, at når man bygger nye boligområder, så skal 25 procent af boligmassen være almene boliger. På den måde sikrer vi, at byer etableres og udvikles på et socialt bæredygtigt grundlag, så sammenhængskraften i samfundet bevares.
Der bygges ikke almene boliger i det nødvendige omfang i dag, og vi risikere en opsplitning af byen, hvis ikke vi gør noget nu. En fordel ved almene boliger er, at de skal stilles til rådighed for alle; unge, ældre og familier.

De borgerlige partier, med Venstre i spidsen, har allerede talt imod idéen om en blandet boligsammensætning. Faktisk har nogen af de forslag, der er kommet fra Venstres folketingsmedlemmer i det forløbne år, direkte trukket i den helt modsatte retning. Bare husk Søren Pinds ønske om at fjerne huslejereguleringen i private lejeboliger med tårnhøje lejestigninger til følge. Et eksperiment der vil splitte byerne i rige og fattige kvarterer – og presse mennesker med små eller helt almindelige lønninger ud af Danmarks storbyer.

Den slags favorisering af folk med penge nok deltager jeg ikke i. Jeg vil have byer med plads til alle, og det kræver forskellige slags boliger. Der skal være plads til politibetjenten, sosu-assistenten, og til sygeplejersken såvel som til overlægen, advokaten og direktøren. Ved at prioritere flere almene boliger sikrer vi dynamik og alsidighed til byen.

Synes du godt om dette indlæg?

Del det med andre eller "Synes godt om".

Din hjælp er værdifuld

Støt min valgkampagne via Mobile Pay til 61625185.

Eller indsæt penge på min valgkamp konto. Reg.nr. 5327 kontonr. 0511686.